Vi ste pitali, naš veterinar odgovara

Veterinar Vladan Rajić u nastavku odgovara na vaša pitanja pristigla do petka. Istovremeno vas obaveštavamo da pitanja za našeg veterinara ponovo možete postavljati do petka, 13. septembra, a odgovori će vas čekati ovde u ponedeljak, 16. septembra. Podsetimo, za prvo troje čitaoca/teljki koji na mejl pošalju pitanja, spremili smo iznenađenje.  

Pitanja i odgovori su ovde:

*Znamo da nakon sterilizacije mačka mora da miruje oko nedelju dana. Ali mi ih ne uvodimo u kuću jer su neki članovi porodice osetljivi na dlake. Da li možemo da ih zatvorimo u pomoćnu prostoriju (letnju kujnu) dok ne prođe vreme? Kako da garantujemo da i tamo neće praviti nagle pokrete, pogotovo noću dok spavamo i kada niko ne može da ih pazi?

– Svaka životinja posle intervencije (kastracije, sterilizacije) bi trebalo da miruje od 7 do 10 dana, dok rana spolja ne zaraste i konci se ne skinu, više bi trebala da bude pod kontrolom zbog mogućnosti kidanja i lizanja rane nego zbog naglih pokreta, da bi se u slučaju istog što pre obavila revizija rane.

Životinje imaju potrebu lizanja rane jer tako u prirodi zaceljuju povrede. Međutim, to je mač sa dve oštrice jer će lizanjem oslabiti konce na rani i naneti infekciju. Takođe, rana normalno pri zarastanju počinje da svrbi i češu je nogom ili lizu ranu i mogu oslabiti konce i dovesti do pucanja istih. Zato je neophodno da se u prvim danima pazi na životinju i može se smestiti u neku pomoćnu prostoriju gde će biti dostupna za nadgledanje rane i primenu terapije.

Sveže operisana životinja uglavnom ne pravi nagle pokrete prvo zbog anestezije koja polako popušta, a onda i zbog bolnosti u predelu rane, jer se radi o tenzionoj površini, tako da pomoćna prostorija ima smisla za smeštaj životinje.

* Ćerka je donela kući mače koje ima buve. Ja ga očistim, one se množe non stop. Sad je problem i što imam buve svuda po kući. Da li može mače staro mesec dana da primi neku injekciju protiv buva i šta mogu da uradim da ih se oslobodim i u kući i na mačetu?

– Mačke ne mogu da prime injekciju protiv buva, postoje preparati koji im se daju ili nanose na telo, u zavisnosti od uzrasta. Sa mesec dana postoje preparati koji se nanose na mačiće, a tek sa dva i više meseca mogu da dobiju razne preparate u vidu tabletica, koje im se daju kroz hranu protiv unutrašnjih i spoljašnjih parazita.

Ako vlasnik poseduje više mačaka trebalo bi sve očistiti u istom trenutku od parazita i time zatvoriti krug, više puta tokom godine. Takođe, u istom trenutku tretirati prostorije u objektu preparatima koji su namenjeni za upotrebu u stanu ili kući i neškodljivi su za ljude i životinje. Nekada je dovoljno isprati stvari toplom vodom ili ih izneti na Sunce i buve će biti uklonjene, a ostale površine tretirati preparatima predviđenim za prostorije i na taj način se osloboditi buva i na životinjama i u prostorijama.

* Šta je najefikasnije kada pas ima buve?

– Danas postoje različiti preparati protiv buva,tj. kombinovani preparati za unutrašnje i spoljašnje parazite, zavisno od uzrasta životinje i telesne mase. Cena nije odraz kvaliteta, tako da svaki vlasnik može prema svojim mogućnostima da odabere i preparat za upotrebu. Neki od njih se nanose na telo, tj. kožu životinje i imaju ograničenje da životinja ne sme da se kupa 24 sata pre i po nanošenju preparata, dok se drugi u vidu tabletica daju životinji da pojede.

Često vlasnici misle da su naneli preparat adekvatno, a u stvari umesto na kožu stavili su ga na dlaku životinje i zato uvek savetujem davanje tabletice, jer tada nema nenamerne greške od strane vlasnika. Postoje tabletice koje će životinja rado uzeti jer su tako napravljene da nisu odbojne za konzumaciju.

Takođe bi trebalo tretirati mesto, odnosno kućicu nekim preparatom da se i tamo smanji mogućnost invazije parazita, tj. buva. S vremena na vreme treba promeniti preparate i uzeti neki do tada nekorišćeni jer i paraziti (buve) imaju sposobnost stvaranja otpornosti na njih.

* Da li se psu od 10 godina mogu srediti zubi bez uspavljivanja?

– Što se tiče bilo kakve intervencije na zubima i okoline usta, nije moguće odraditi bilo kakav zahvat bez anestezije ili pak makar sedacije životinje.

Za takvu intervenciju je indikativna upotreba anestezije jer je neophodno da životinja bude kooperativna, mirna, jer je sam zahvat nelagodan za životinju, pogotovo ako ima višegodišnjih naslaga na zubima, ako se javi paradentoza zuba, gangrena zuba i slične patološke promene. Važno je i zbog samog operatora, da bi mogao da se posveti maksimalno otklanjanju nastalog problema. Ako životinja nema nekih uočljivih problema sa srcem ili plućima, nema bojazni od primene anestezije pri takvoj intervenciji.

* Moj pas je star pet godina, nije rasan, ženka je. Nije se parila, jer nemam mogućnost da zadržim štenad, a teško da bi ih neko uzeo jer ne bi bili rasni. Razmišljam da je sterilišem pa me zanima da li to može loše da utiče na njeno zdravlje, koje su godine najbolje za to i da li će to da utiče psihički loše na nju?

– Što se tiče uzrasta trebalo bi sačekati prvi estrus kod ženki i tek po njegovom okončanju pristupiti sterilizaciji jer tada se smatra da je fizički i psihički sazrela. S obzirom da Vaša kuja ima više od tog uzrasta moguće je uraditi sterilizaciju. Polni hormoni utiču na katabolizam tj. razgradnju neophodnih životnih materija. U slučaju sterilizacije ovaj metabolicki put je manje funkcionalan pa ostaje drugi deo metabolizma, odnosno anabolizam.

Ovaj metabolicki put je zadužen za stvaranje neophodnih životnih jedinjenja, naročito masti koje će se onda u visku nagomilavati u organizmu. Zato je neophodno promeniti životne navike životinje i povećati joj mobilnost, uvesti hranu za sterilisane životinje, davati hranu u više manjih obroka i na taj način izbeći mogućnost metaboličkih poremećaja. Sterilisane životinje su mirnije, slabije se kreću i zbog svega gore navedenog treba one i vlasnici da malo promene životne navike i neće biti nikakvih problema.

2 Comments

  1. Moj pas ima preko 10 godina i ima problema sa zubima u vidu naslage kamenca i upaljenih desni pa ga to boli i ne može uvek da jede (inače jede kuvani pirinač i belu piletinu) nisam za operaciju zuba jer mi niko ne garantuje da će da se probudi iz anestezije. Interesuje me da li postoje neki lekovi, praškovi, itd koji bi pomogli kod upaljenih desni i kamenca. Hvala

  2. Imam smokvu i par sljiva u dvoristu. Vlasnik sam Nemackog ovcara starog 4,5 godina koji obozava da jede smokve i sljive. Ispravi se na zadnje noge i bira iskljucivo zrele plodove. Kostice od sljive ne jede. Da li moze nesto da mu skodi?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *