Posađeno drvo prijateljstva

Prepoznatljiv po raskošnoj krošnji sa prelepim listovima, javor posađen u Parku prijateljstva, potom i u dvorištu Doma „Pane Đukić Limar“, ostaće da svedoči o prijateljstvima koja su se rodila između mladih iz Kruševca i dijaspore, u okviru Omladinskog kampa.

Mladi iz Slovenije, Rumunije, Republike Srpske i Nemačke, učesnici Međunarodnog omladinskog kampa, koji su tokom tri dana boravka u Kruševcu imali priliku da se druže sa svojim vršnjacima ali i da se upoznaju sa bogatom tradicijom i kulturnom našeg grada, simbolično su zasadili dva stabla. Kulturno – umetnički program koji je tom prilikom organizovan, otpočeo je srpskom himnom, kao simbol zajedništa srpskog naroda.

Istog dana, u večernjim satima, na Trgu kosovskih junaka organizovan je defile kulturno uemtničkih društava iz dijaspore i grada Kruševca, dodeljene su i zahvalnice svim učesnicima kampa, a u završnici druženja, u centru grada organizovan je i koncert Magla benda.

Inače, tokom tri dana boravka u našem gradu, gosti iz dijaspore posetili su Jastrebac i Zabavni park „Šarengrad“ gde uživali u pozorišnoj predstavi „Zaljubljeni kralj“, učestvovali u likovnoj koloniji i sportskom nadmetanju. Deo trodnevnog programa bile su iz radionice iz istorije i tradicije, poseta Gradskoj upravi i Biznis inkubator centru.

Međunarodni omladinski park u Kruševcu realizovan je po projektu Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *