Opet smrdi vazduh, građani poručuju: Hoćemo da znamo ko je odgovoran!

Nakon velikog pritiska javnosti zbog neprijatnih mirisi u vazduhu, koji su proletos gušili građane, oni su privremeno nestali, da bi se od nedavno opet pojavili. Građani se ponovo žale da ih u noćnim satima budi smrad koji izaziva grebanje u grlu, kašalj i gušenje. Kažu da ovo više ne može da se izdrži, da su zabrinuti za zdravlje, te da bi gradska vlast morala da preduzme nešto.

Neposredno nakon što je u maju iz Ministarstva zaštite životne sredine nezvanično (?) stigao odgovor da su neprijatni mirisi koji se osećaju u vazduhu „posledica dorade kalijum-etil-ksantata, tj. prerada praha u pelet zbijanjem u fabrici Bin komerc doo“, nastupilo je zatišje, odnosno, neprijatni mirisi su privremeno nestali.

U međuvremenu, na sednici gradske Skupštine, gradonačelnik Ivan Manojović  je kazao da merenja pokazuju da vazduh u Kruševcu ipak nije zagađen, te da instistira da se jasno kaže da smo imali neprijatne mirise, a ne zagađenje.

Naveo je tada da Kruševac vrši monitoring vazduha na 12 mernih mesta, da se kontrolišu sumpor dioksid, azot oksid, čađ, ukupne taložne materije i teški metali, da to radi Zavod za javno zdravlje, te da su rezulatati tih merenja u granicama normale.

Kazao je i da je između 6. i 7. maja, došlo do neprijatnih mirisa iz BIN komerca, ali ne i do zagađenja vazduha, ali da to „ne otklanja  želju da budemo sigirni šta je to što udišemo“, te da je po hitnom postupku, potpisao zahtev za hitnu proceduru dodatnih merenja.

 – Suština je da svaka industrija ima karakterističnu proizvodnju. Zato smo odlučili da uključimo Zavod za javno zdravlje da od svih industrijskih postrojenja u okruženju zatraži tehnološke procese, da iz toga utvrdi koje su hemijske karakteristike i da na osnovu toga predloži koje dodatne parametre bi Kruševac mogao da uvrsti u merenja – obećao  je tada gradonačelnik.

Kako je od tada prošlo više od tri meseca, a u međuvremenu su se neprijatni mirisi u vazduhu ponovo pojavili, pitali smo nadležne da li se počelo sa najavljenim merenjima i ako jeste, šta pokazuju ti rezultati.

Čekamo odgovor.

D.P.

2 Comments

  1. Pozdrav sugrađani,
    već sam pisala o nepodnošljivom smradu koji se već 3 meseca javlja svake noći između 2 i 4h ujutru, pratim ga svake noći jer moram da zatvaram prozore, a vruće je sa zatvorenim prozorima ali je smrad strašan te trpimo vrućinu i u 6h kad se vazduh raščisti ponovo otvaramo prozore.
    Sve u svemu agonija, nismo prospavali ali ni jednu noć u kontinuitetu već 3 meseca.
    Smatram da je stvar alarmantna, jer osećamo zdravstveno tegobe.
    Vreme je da delujemo zajedno i organizujemo proteste.

  2. Sve što hoću je potpuno čist vazduh 24 dnevno. Molim gradske vlasti da to obezbede
    Potvrđujem da moramo da se budimo noću da zatvaramo prozore ili da trpimo smrad koji kod svih izaziva grlobolju/glavobolju te probleme sa sinusima. Prekinut san i spavanje na vrućini nisu ono što je obećano na znaku “za Kruševac ništa nije dovoljno dobro ako nije najbolje” koji stoji na ulazu u grad!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *