Osvrt na „Grizlijadu“ – Generacije se smenjuju, kultno mesto ostaje!

Fenomen postanka i opstanka kultnog kruševačkog kafića „Grizli“, poznatog daleko van okvira grada, suvišno je objašnjavati. Dovoljno je reći da se i ovog 17. avgusta, kada je obeležio 33. rođendan, u Zakićevoj, na čuvenoj „Grizlijadi“ okupilo mnogo ljubitelja dobre muzike, opuštene atmosfere, druženja…Bilo je tu onih koji su uz „Grizli“ svojevremeno stasavali, a danas već gaze uveliko petu životnu deceniju, do onih kojima je sve ovo novo ili poznato iz brojnih priča koje su slušali…

Reporterka portala Odjek, beležila je utiske, pre svega mlađih, onih na kojim a svet i „Grizlijada“ ostaju.

„Grizli“ – poznat kao kultno mesto, kafić u kojem se sluša rok i metal muzika, a stalni posetioci za sebe kažu da su deo alternativne scene, odnosno da se žanrovski opredeljuju za gotiku, alternativu, pank i druge kategorije.

Ove godine na „Grizlijadi“ su nastupili domaći bendovi  „Crveni karton“ i „Enum“, a gostujući je bio bend „Kulise“ iz Jagodine. Zvuci roka i metala ispunjavali su taj deo Zakićeve ulice, a mladi su ispunili šetalište.

Dobra muzika okupila je različite posetioce, neki su prvi put na Grizlijadi, a neki već duži niz godina poštuju ovu „tradiciju“.

J.D. (17) je prvi put posetila Grizlijadu, očekivala je da će biti krcato, ali ipak je, kako kaže, imalo mesta za sve:

Iskreno, svirka je dobra, uživam u ovoj večeri. Mislim da ne može biti bolje od ovoga.

L.M. (19) i N.P. (17) su takođe prvi put na ovom dešavanju:

Super nam je ovde, prijatna je atmosfera. Lepo je provoditi se u ovakvoj grupi ljudi.

Nekim iskusnijim uživaocima Grizli kulture je događaj bio sjajan i izrazili su ponovno oduševljenje zbog celokupnog užitka. M.M. (17) , B.M. (18) i M.P. (19) su istakli da je izbor bendova odličan, a da je društvo u kojem su sjajno.

Prethodnih godina mi je isto bilo lepo, super sam se provodio, ove godine je još bolje – poručio je M.M.

Grizlijada je tokom decenija postala deo kulturnog života grada, događaj koji okuplja ljubitelje dobre muzike, svih generacija.

Možemo reći da bi ovakvih događaja u Kruševcu trebalo da bude više, odnosno da bi trebalo naći način da okupljanja i druženja uz zvuke mladih lokalnih bendova postanu nešto po čemu bi grad bio prepoznatljiv…

Tekst i foto: Katarina Dragonjić

Uredila: Jelena Božović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *