Fajront: Da li su mladi odustali od noćnog provoda?

Generacijama unazad, podrazumevalo se da su omladini vikendi rezervisani za provod – izlazak sa prijateljima u grad na žurku ili svirku. Međutim, nakon pandemije korona virusa, značajan broj mladih ljudi je širom sveta noćni život zamenio je nešto opuštenijim izlascima i druženjima kod kuće. U razgovoru sa mladim Kruševljanima/kama otkrivamo kakve su njihove navike kada je reč o noćnom provodu i koje sadržaje naš grad uopšte nudi.

Aleksandra Savić (21), studentkinja anglistike, ističe da su se navike novih generacija promenile zbog nedostatka zanimljivih mesta za izlazak i trenda okretanja ka zdravijem načinu života:

-Imam osećaj da smo kao mlađi jedva čekali da dostignemo uzrast kada možemo ići na žurke. Sada, kada smo ga konačno dočekali, ceo taj svet izlazaka kao da deluje pomalo razočaravajuće. Mesta koja su nekada bila popularna za provod više nisu toliko u trendu i ostaje jako malo mesta za izlaženje u našem gradu, ukoliko izuzmemo kafiće.

Ova mlada Kruševljanka mišljenja je da je promena u navikama njene generacije, kako kaže, donekle nastala zbog pandemije i tadašnjih ograničenja za izlaske.

-Razlog je i što današnji trendovi sve više promovišu zdrav način života, pa su sada u modi mesta sa organskom i zdravom hranom. Lično, radije biram da izađem do kafića sa društvom nego da odem na žurku, a to sam birala i pre pandemije. Mislim da se danas, u principu, izlasci dele na one gde će se ispijati šejkovi i kafe i na one gde će se ispijati alkohol. Izlasci radi plesa u klubovima su u Kruševcu sve malobrojniji. Takođe, mislim da je u Kruševcu uobičajena i ta „bleja“ po parkovima, klupicama i sličnim mestima gde je atmosfera opuštenija. Isto važi i za sedeljke.

Sličnog mišljenja je i Marina Krstić (20), studentkinja psihologije, koja smatra da su internet trendovi i pandemija značajno uticali na navike omladine, ali i da mladi žude za zabavnim sadržajima koji im nisu dostupni:

Smatram da kultura noćnih izlazaka i dalje, na neki način, živi među mladima. Slažem se da je nakon pandemije druženje postalo drugačije, a veliki skupovi su nekima odbojni. Premda se, shodno trenutnoj zdravstvenoj situaciji, više ne oseća strah od zaraze, zadržala se kultura kućnih žurki koju je pandemija donela. Kućne žurke nisu ništa novo, ali mislim da žurka dobija neko novo značenje ukoliko je takva, u malom krugu prijatelja – ona garantuje opušteniju atmosferu i manje pripreme, što je naša generacija rado prihvatila.

Kao najvećeg neprijatelja izlazaka među mladima Marina vidi internet trendove koji, kako objašnjava, promovišu tu tzv. „toksičnu produktivnost“ koja mladim ljudima servira priču da pojedinac vredi jedino ukoliko konstantno nešto radi.

Tako se obezvređuje važnost balansiranog života, onog u kakvom ima vremena i za rad i za provod. Mladi generalno mnogo vremena provode na internetu, što dosta menja sliku socijalnih odnosa uopšte, ne samo u smislu noćnih izlazaka.

Marina voli noćne izlaske i, kako ističe, iz iskustva zna da nisu prevaziđeni, da se žurke i te kako održavaju:

-Međutim, događaji ovakvog tipa ipak su mnogo više zastupljeni u, na primer, Beogradu i Novom Sadu, a nedovoljno u Kruševcu. Noćni provod u našem gradu uglavnom malo oživi jedino leti, ali i tada su skoro sve žurke organizovane „na isti kalup“, sa jednom te istom muzikom, a grad uglavnom utihne već malo nakon ponoći. Rekla bih da Kruševcu najviše nedostaje raznovrsniji program u smislu tematike žurki i događaja; sada su, na primer, tematske žurke sa muzikom dvehiljaditih baš u trendu. Jedino mesto koje je u poslednje vreme ponudilo nešto slično mladima je AKC „Gnezdo“.

Nedovoljna raznovrsnost po pitanju muzičkih sadržaja koji se u Kruševcu mogu naći umanjila je interesovanje za izlaske, tvrdi Simona Stojanović (20), studentkinja.

-Iskreno, mislim da su nam mogućnosti baš ograničene. Grad vrlo retko organizuje muzičke manifestacije i koncerte, a nema puno izbora što se tiče mesta za izlazak – ova  koja su dostupna često su prepuna i pušta se jedan određeni tip muzike, koju ne vole svi.

Simona je mišljenja da bi bilo lepo da se otvori još par mesta gde će se puštati različiti žanrovi muzike tako da svako može otići gde voli i želi:

-Pored toga, bilo bi lepo da se češće organizuju koncerti jer postoje mesta koja mogu da se iskoriste u tu svrhu, samo retko ko razmišlja o tome. Mnogo više nastupa trenutno aktuelnih muzičara organizuje se po okolnim mestima koja su manja od Kruševca (Trstenik, Vrnjačka Banja) i mi odlazimo tamo umesto da bude obrnuto. Na svakom ćošku se otvaraju kafići kojih već imamo i više nego dovoljno, tako da su nam oni jedina opcija za izlazak.

Apsolvent Ekonomskog fakulteta, Nemanja Uskoković (22), ističe da je slika koju njegova generacija ima o noćnom provodu drugačija u odnosu na onu koju su imale prethodne generacije:

-Kao mlađi, stalno sam prisustvovao spremanju svojih sestara za grad, i tada se znalo da su im petak i subota rezervisani za zagarantovani provod, a nedelja potom za sabiranje utisaka. Trenutna situacija u gradu je značajno drugačija jer nema mnogo mesta na kojima se možeš provesti. Čini mi se da, čak i kada bi se neko odlučio da se opusti i zaigra, naišao bi na raznorazne poglede i osude, jer nema više te opuštenosti u izlasku kao pre.

Nemanja ističe da ono što Kruševcu nedostaje možda jesu i tematske žurke, sa na primer muzikom devedesetih ili dvehiljaditih koje bi, kako kaže, uvele neki koncept izlaska i izašle iz tog stalnog kalupa da je jedino što se može čuti trenutno aktuelna muzika i nešto stariji, navodno zaboravljeni, hitovi, koje zapravo niko nije ni zaboravio jer ih stalno puštaju:

-Mislim da je takva ukalupljenost žurki još jedan od razloga zašto je provod ljudima postao manje zanimljiv. Neko sam ko neretko odvaja novac za posećivanje koncerata omiljenih muzičara i slažem se da bi interesovanje za izlazak svakako bilo povećano i kada bi u našem gradu postojao noćni klub ili neka vrsta festivala na kojem bi nastupali naši trenutno najpoznatiji izvođači.

Nesumnjivo je da su pandemija i internet trendovi značajno uticali na formiranje navika ,,generacije Z” kada je reč o provođenju slobodnog vremena. Ipak, mladi napominju da bi bili voljni da se otisnu u noćni provod kada bi im on ponudio raznovrsnost u muzičkim sadržajima (više puta su predlagane tematske žurke sa muzikom dvehiljaditih), te veću opuštenost u izlascima.

Ana Arsić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *