“Kruševac kroz oblake” – Zabava za sve generacije!

Kruševac je ovog avgusta osmi put ugostio domaće i strane balonarske posade. Iskustvo podizanja u korpi balona, koje je retko gde moguće doživeti, i ove godine je obradovalo brojne posetioce osmog Međunarodnog festivala balona „Kruševac kroz oblake“. Ovakvom doživljaju su se, naravno, najviše obradovali najmlađi.

Početak Festivala, održan sinoć, ispunili su dečiji smeh i zvuci plinskih boca koje su punile balone. Iako je balona bilo sedam, oko svakog se stvarala gužva. Broj smele, zainteresovane dece, se nije smanjivao, a broj euforičnih izraza lica rastao.

Jedna od hrabrijih učesnica je bila Anja (11), koja se tada prvi put „vozila“ balonom:

Lep je osećaj, stvarno nije ništa strašno. Videla sam zgrade i mogla sam da vidim ljude ispod balona.

Poručila je vršnjacima da se ne plaše i da se oprobaju u ovakvoj vožnji jer je zanimljiva.

Njena starija imenjakinja, Anja Mijatović (13) na festival dolazi od njegovog osnivanja. Balonom „vozi“ već treći put, a celo iskustvo je opisala kao izuzetno:

Može da se vidi grad i mnogo ljudi koji čekaju. Nebo se isto mnogo dobro vidi, sve u svemu, prelepo iskustvo.

Član slovenačke balonarske posade Branko Ambrožić, je pilot balona duže od tri decenije. U Kruševcu je treći put, a za dolazak ovde ga je motivisala ljubav prema Srbiji. Objašnjava da je sa jedrilica prešao na balone zbog kolega iz Crne Gore:

Trebalo je da mirujem posle udesa koji me je tada zadesio. Baš u to vreme sam sreo kolege balonare, oduševio sam se njihovim pričama, a kada sam se oporavio – pridružio sam im se. Baloni se obično voze ujutru ili uveće uz izlazak i zalazak sunca, to su neke posebne čati koje čovek može doživetiZa nas pilote nema bolje motivacije nego dečje velike ozarene oči – poručio je on.

Održavanje Festivala podržali su Agencija za bezbednost saobraćaja i Izviđači, a jedna od volonterki, brucoškinja Đina, kazala nam je da ne odbija nijednu priliku za volontiranje:

 – Ceo događaj je izuzetno dobar za decu i omladinu. Ima raznolikog sadržaja, a na štandovima Agencije za bezbednost saobraćaja su simulacije direktnog udara i prevratanja tokom sudara. Takođe, postoji mogućnost isprobavanja takozvanih pijanih naočara. Sve simulacije su za decu i mlade iznad 12 godina.

Utisci jedne od gošći festivala, koja je odlučila da proba simulaciju prevrtanja tokom sudara, su da je mnogo strašno.

Mogu misliti kako je pre nekoj većoj brzini. I iskreno, bez pojasa smatram da ne treba uopšte sedati u automobil – poručila je A.N. (19).

Festival se nastavlja večeras (subota)  nastupom kruševačkog Maestro benda 037, a nakon koga sledi koncert Sergeja Ćetkovića. Treći dan festivala (nedelja), biće rezervisan za najmlađe, a program će se odviti u Šarengradu.

Podsetimo da Festival organizuje Turistička organizacija Kruševac, uz podršku Grada Kruševca, Ministarstva turizma i omladine i sponzora.

Tekst i foto: Katarina Dragonjić

Uredila: Jelena Božović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *