NUNS: Ministar Ristić samo treba da podnese ostavku – tekst je spreman

Tekst i foto: NUNS

Predstavnici Nezavisnog udruženja novinara Srbije u ime Koalicije za slobodu medija ministru informisanja uručili su tekst ostavke koju treba da potpiše.

– Nakon što je ministar za informisanje i telekomunikacije Dejan Ristić u sramnom saopštenju pokazao da duboko ne razume očuvanje koncepta slobode govora i zalaganje za bezbednost novinara,  otvorio je put ka daljoj hajci i ugrožavanju bezbednosti novinarke Tamare Skrozze. Zbog svega što je izazvao tim činom kao jedino logičo smatramo da treba da podnese neopozivu ostavku – saopštio je NUNS.

To Udruženje je podsetilo da se na sastanku, koji je još pre početka hajke na Tamaru Skrozza zakazan sa ministrom i novinarskim udruženjima na temu “nastavka redovnih konsultacija u vezi sa važnim temama iz oblasti informisanja”, pojavio se samo NUNS. 

Generalna sekretarka NUNS-a Tamara Filipović Stevanović je tom prilikom u ime Koalicije za za slobodu medija ministru uručila ono što je po mišljenju ove Kolaicije najvažnija tema iz oblasti informisanja – ostavka ministra. 

 Tekst ostavke koji mu je Koalicija za slobodu medija pripremila i uručila glasi ovako: 

 Poštovani predsedniče Vlade,

 Usled najnovije medijske hajke na novinarku FoNeta Tamaru Skrozzu smatram svojom moralnom odgovornošću da podnesem ostavku na funkciju ministra informisanja i telekomunikacija.

 Kao čovek koji se zalaže za očuvanje koncepta slobode govora smatram da je ovakav vid medijske hajke nedopustiv, i izražavam žaljenje što sam i ja njoj doprineo. U brzini se nisam dovoljno informisao i spočitao sam joj ono što ona nije izgovorila. To smatram svojom odgovornošću.

 Koristim ovu priliku da se izvinim Tamari Skrozzi, ali i drugim medijskim profesionalcima koji su stali u njenu odbranu, a zatim bili izloženi medijskom blaćenju.

 Dolaskom na ovo mesto imao sam veliku želju da pokušam da doprinesem slobodi izražavanja, informisanju u javnom interesu, smirivanju tenzija u javnom prostoru i dijalogu što sam na početku mandata i obećao javnosti, ali i novinarskim i medijskim udruženjima. Želeo sam da se zajedno založimo da sačuvamo profesionalno novinarstvo i očuvamo informisanje u javnom interesu. Na žalost, u ovih nešto manje od 100 dana mog ministrovanja, REM je doneo pravilnike koji nisu u skladu sa Zakonom o elektronskim medijima i Strategijom razvoja sistema javnog informisanja u RS (2020 – 2025), nastavljene su zloupotrebe u domenu projektnog sufinansiranja, novi Akcioni plan za pomenutu Strategiju i dalje nije usvojen, televizije sa nacionalnom dozvolom svakodnevno seju strah i šire govor mržnje koji je kažnjiv u Srbiji u većem broju zakona, tabloidi takođe,  a broj ozbiljnih pretnji novinarima veći je nego što je ih je bilo u celoj prethodnoj godini i u velikoj meri je to posledica hajki koje se vode upravo u medijima koji se ne pridržavaju profesionalnih uzusa.

 Zbog svega toga, kao odgovoran i vaspitan čovek, profesionalan u obavljanju svih dosadašnjih javnih dužnosti, a u skladu sa članom 23 Zakona o Vladi, doneo sam jedinu racionalnu i časnu odluku u ovim okolnostima.

 Podnosim neopozivu ostavku na poziciju ministra informisanja i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije.

Osećam moralnu i profesionalnu obavezu da se najiskrenije zahvalim svojim saradnicima u našem nažalost  kratkom radu.

 Srbiji je potrebna mudrost, staloženost, razvijanje dijaloga, nikako raspirivanje konflikata i angažovanje medijskih mašinerija za te potrebe, ma sa koje strane dolazile.

 Ostavka je lični čin.

 S poštovanjem,

MINISTAR
Dejan Ristić 

 Inače, predsednik NUNS-a Željko Bodrožić najavio je da NUNS više neće komunicirati sa ministrom Ristićem.

Već smo ga pozvali da podnese ostavku a sada smo mu i pripremili tekst. Nadamo se da će, ako je iole častan, nakon sramnog saopštenja kojim je samo doprineo daljoj kriminalizaciji i dehumanizaciji Tamare Skrozza što pre podnese ostavku – rekao je Bodrožić.

On je podsetio da je ministar Ristić, kada su se prethodno videli da razgovaraju o medijima, sam rekao da ne zna mnogo o medijima, a naročito ne o telekomunikacijama.

U ovih 100 dana je to potvrdio a sve je tako loše začinio tim saopštenjem koje je, najblaže rečeno sramno – zaključio je Bodrožić.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *