Nakon medalje u Turskoj, Pavle se pripema za takmičenje u Moldaviji

Još uvek se nisu slegli utisci iz Antalije (Turska), sa najprestižnijeg takmičenja za osnovce u matematici, sa koga je svom gradu i Srbiji doneo medalju, a naš mladi sugrađanin Pavle Damjanović se već uveliko priprema za nova međunarodna takmičenja. Mnogo obaveza, ali je ipak odvojio vreme da podeli sa nama utiske iz Antalije gde mu je, kako kaže, bilo predivno u svakom pogledu.

Na 28. Juniorskoj balkanskoj matematičkoj olimpijadi u Antaliji,  Srbiju je predstavljalo šestoro mladih ljudi, među njima i naš sugrađanin Pavle. Odlična ekipa je našoj zemlji donela šest medalja, što je ogroman uspeh, s obzirom da je bilo 135 takmičara, iz 22 zemlje.

Pavle je nakon dolaska iz Antalije odmah produžio na letnju školu programiranja u Sremskoj Mitrovici koju je organizovala Fondacija Petija, čeka ga uskoro letnja škola iz matematike u Čačku, u međuvremenu i priprema se za Evropsku olimpijadu iz programiranja. Odlučan je da i na toj olimpijadi da sa svoj maksimum i očekuje da će ponoviti uspeh iz Turske.

O poslednjem među brojnim uspesima, koje je počeo da niže još od petog razreda, kaže:

Pripreme za takmičenja traju tokom cele godine, a konkretno za ovo koje se po oblastima i težini zadataka dosta razlikuje od ostalih takmičenja, sam imao oko dve nedelje. Očekivao sam da u Antaliji uzmem jednu od medalja, nejrealnije je bilo da to bude bronza, što se na kraju i ostvarilo.

Zadaci su, kako kaže, bili teški:

-Za ovo takmičenje kao i za Srpsku  juniorsku matematičku olimpijadu koja je prethodila Balkanijadi , zadaci su znatno teži od državnih takmičenja i prilično izlaze iz okvira školskog gradiva. Na ovim nivoima takmičenja znatnu prednost imaju đaci koji idu u specijalizovane matematičke škole.

Pavla su na takmičenje u Turskoj do aerodroma ispratili roditelji, a u Antaliji su mladi reprezentativci sve vreme provodili sa profesorima sa Matematičkog fakulteta. U atmosferi uopšte, kaže:

Atmosfera je bila odlična i pre, a posebno nakon završetka takmičenja. Najviše smo se družili u okviru naše reprezentacije pošto nas je bilo šestoro, po malo i sa takmičarima iz zemalja bivše Jugoslavije.

Bilo je vremena i za šetnju i obilaske raznih znamenitosti:

Šetali smo, posebno nakon što smo završili takmičenje i čekali rezultate, vodili su nas organizovano da obiđemo znamenitosti, gradski akvarijum, a meni se najviše dopalo krstarenje brodom.

Utisci iz Antalije se još nisu slegli, a Pavle se već priprema za nove izazove. Za odmor, kako kaže, trenutno nema vremena:

Od 16. avgusta učestvujem na Evropskoj juniorskoj informatičkoj olimpijadi koja se održava u Kišinjevu u Moldaviji, a nakon toga će biti i Juniorska balkanska informatička olimijada koja bi trebalo da se održi na Kipru.

Uspehe koji je do sada postigao ovaj mladi čovek, do ove godine učenik Osnovne škole “Nada Popović”, ne pamte se u istoriji te škole.

Za do sada postignuto, zahvalan je svim nastavnicima koji su imali razumevanja zbog čestog izostajanja zbog odlazaka na takmičenja, a posebno odeljenskom starešini i nastavniku matematike Aleksandru Damjanoviću, nastavnici fizike Biljani Daničić, nastavniku informatike Dušanu Živanoviću i, naravno, svojoj učiteljici Nadi Đurić.

Veliku zahvalnost, kako kaže, duguje i svojim roditeljima, te liderima ekipe koji su profesori sa matematičkog fakulteta i koji su organizovali pripreme za takmičenje na  Juniorskoj balkanskoj matematičkoj olimpijadi.

Pavle nastavlja školovanje u Beogradu, gde se sa osvojenih maksimalnih 240 poena na prijemnom i sve dodatne poene sa brojnih takmičenja, bez problema upisao u specijalizovano mentorsko odeljenje Matematičke gimnazije:

-Očekujem da ću se lepo uklopiti, jer upisao sam mentorsko odeljenje i većinu dece koja su u tom odeljenju već poznajem sa raznih takmičenja na kojima sam učestvovao, očekujem i da će mi škola pružiti ono zbog čega sam je i upisao, a to je da dalje nastavim da se usavršavam iz matematike i programiranja. Naravno, nedostajaće mi prvenstveno porodica, a zatim i drugari i Kruševac.

A Kruševac će i 16. avgusta navijati za Pavla i nadamo se da će doneti medalju i sa Evropske juniorske informatičke olimpijade koja se tada održava u Kišinjevu u Moldaviji.

D.P.

Foto: privatna arhiva, skrinšot prenosa sa dodele medalja u Antaliji

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *