Đaci iz Makedonije i Turske poneli lepe utiske iz Kruševca!

Međunarodni dečiji festival, Odjek.rs

Kruševački osnovci, učenici škola „Vuk Karadžić“ i „Branko Radičević“ i ovog proleća su ugostili vršnjake iz inostranstva, đake iz Makedonije i Turske. Reč je o tradicionalnom Međunarodnom dečijem festivalu, koji se u našem gradu održava od 2013. godine.

Tokom nekoliko dana domaćini i gosti uživali su u brojnim aktivnostima, od svečanih prijema u školi i Gradskoj upravi, preko poseta Muzeju, Arheološkom parku, priredbe u Pozorištu, sportskog dana na Bagdali. Nisu izostale ni brojne zabavne aktivnosti u školi, a posebno se potrudilo odeljenje 3/2 i nastavnica Žaklina Nikolić, koje je pripremila priredbu.  Organizovano je i druženje u Klubu Kulturnog centra, uz dodelu sertifikata.

Međunarodni dečiji festival, Odjek.rs

Učenica Haćer Gezići kaže da je bila malo zabrinuta pre dolaska, jer je razmišljala kakvi će biti njeni domaćini i kako će se sporazumevati. Oduševljena je prijemom:

Dočekali su me veoma srdačno, trudili su se da mi ugode, bilo mi je veoma zabavno. Ovo je bilo neverovatnoi iskustvo. Takođe smo dobili smo mnogo poklon. Želela sam da ostanem još. Naučila sam i neke reči na srpskom. Zahvalna sam mojim profesorima i porodici u kojoj sam bila.

Inći Jilmaz je drugi put u Srbiji ove godine, kaže da je to veoma lepa zemlja i da bi rado došla ponovo jer su ih svi lepo dočekali.

Za Berfin Avanoglu Kruševac i Beograd su veoma lepi, kao o škole koje je posetila.

Učenici su veoma ljubazni i srdačni, veoma lepo su nas dočekali, ponela sam zaista divne uspomene.

Učenica Bursu Surerol je impresionirana spomenicima koje su obišli. Kaže da takvi obilasci donose nova znanja.

Međunarodni dečiji festival, Odjek.rs

Za Ćinara Rezitoglua ovaj projekat je bio veoma zabavan, mnogo je putovao i video prelepa mesta.

Profesorka engleskog u OŠ „Vuk Karadžić“, Biljana Pavlović, podseća da su na Festivalu ove godine drugi put bili gosti iz Turske, iz škole Torbali Ki Koleji iz Izmira, inače učesnici eTvining projekta “Far away but close to heart”.

Osim njih, tradicionalno naši gosti na festivalu bili su i učenici i nastavnici iz OŠ “Sveti Kliment Ohridski” iz Ohrida, Severna Makedonija. Očekivali smo i goste iz Slovenije ali su odustali nekoliko dana pre polaska zbog organizacionih problema. Takođe su bili pozvani i ostali učesnici projekta jer je učešće planirano kao završna aktivnost projekta ali i učesnici iz Ukrajine, Rumunije i Španije ali nisu uspeli da se organizuju – navodi Pavlovićka, koja je inače, pre više od decenije bila među inicijatorima osnivanja ovog festivala.

Naredne godine domaćini očekuju da im se pridruže i ostali partneri iz eTvining projekta.

Festival koji je trajao od 18. do 22. maja, kako je podsetila, realizovan je uz veliku pomoć Gradske uprave i brojnih prijatelja Festivala.

J.B.

Foto: privatna arhiva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *