Mladi se pripremaju za svet preduzetništva

Kancelarija za mlade,Odjek.rs

Priprema mladih za svet preduzetništva ideja je radionica koje su organizovale Agencija za regionalni razvoj Rasinskog okruga i Kancelarija za mlade Grada Kruševca. Učenici završnih razreda srednjih stručnih škola zadovoljni su novim znanjima koja su stekli.

Cilj je bio da mladi vide, na jedan zanimljiv način, kako se donose odluke i koji su prioriteti u odlučivanju. Vezbe su se radile individualno, u manjim i većim grupama, a obuka je bazirana na izvorima finansiranja i razradi njihovog poslovnog plana. Mladi prihvataju nova saznanja  i mislim da imamo veliki potencijal u njima samo ih treba dobro usmeravati – zaključila je Katarina Krsmanović, sertifikovani trener Ministarstva privrede i Razvojne agencije Srbije.

Inače, Agencija za Regionani razvoj Rasinskog okruga je jedna od sedamnest akreditovanih  agencija za ovakav vid obuke i jedan od segmenata poslovanja su ovakve stručne poslovne obuke.  Ciljna grupa su potencijalni početnici i oni koji posluju do dve godine. Dosta se radi na omladinskom preduzetništvu pa je tako došlo do saradnje sa Kancelarijom za mlade i do ove obuke za završne razrede stručnih škola, jer neki od njih u školi imaju predmet preduzetništvo.

Radionica je jako potrebna za današnji svet, a preduzetništvo najpotrebniji predmet u školi, potrebniji i od stručnih. Nadam se da ću se u budućnosti baviti preduzetništvom, naučio sam mnogo novih stvari a nejasne sam uspeo da razjasnim. Uspeo sam da saznam i neke nove stvari koje u školi nisam imao prilike da čujem. Najinteresantnija je bila vežba preživljavanja, koja nas priprema i za posao i za život – ispričao nam je Veljko Stošović, učenik trećeg razreda Prve tehničke škole.

Kancelarija za mlade,Odjek.rs
Budući mladi preduzetnici/Foto: Odjek

Miljana Gajić, učenica Hemijsko tehnološke škole, kazala je da su za razliku od teorije koju uče u školi iz sličnih predmeta, ovde imali priliku da uče iz praktičnih vežbi i da iznesu svoje mišljenje. Ona, kako kaže, sebe jednog dana vidi u preduzetnižtvu.

Odziv  učenika je bio veliki, a treba napomenuti da je obuka sertifikovana pa će polaznici dobiti sertifikat Ministarstva privrede, koji će im pomoći za konkurisanje kod svih relevantnih institucija za sredstva i kredite.

M.M.D.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *