Kroz šumu, vodu i blato – Kruševljani na Tribalion trci

tribalion, Odjek.rs

Tribalion, najluđa sportska avantura, odnosno prava trka sa preprekama, održana je nedavno na Kaluđerskim Barama, na Tari. Kruševac je imao svoje predstavnike, koji su i ovoga puta testirali sebe i oborili svoje lične rekorde, ponovo se oduševili i odmah kreću sa pripremama za sledeću trku.

Trke ovog tipa upravo tome i služe, da učesnici isprobaju do kojih granica mogu da idu, pripremaju se ozbiljno čitave godine i trude se da pomeraju sopstvene granice, ali i uživaju u druženju i pogledu koji ova planina nudi.

Dan je bio kao savršen za boravak u prirodi. Predivno vreme, optimalna temperatuta bez padavina, uslovi više nego idealni za one koji su se uputili na ovu planinsku lepoticu da odmere snage i testiraju granice izdržljivosti na trci koja je uvek puna iznenađenja, ali i za nas koji smo bili posmatrači i podrška.

Počev od 8 i 30 časova, kada je startovala dečija trka, na svakih 15 minuta označavan je start za novu grupu učesnika, sve do 13 časova, kada je krenula najduža, Challenge trka, duga 23 kilometra, sa 35 prepreka.

tribalion, Odjek.rs
Na jezeru Jarevac jedna od prepreka / Foto: Tribalion

Trka sa preprekama na Kaluđerskim Barama je trka kroz šumu, vodu i blato preko uspona i zahtevnih više od trideset prepreka.  Preskakanje visokih zidova, penjanje uz konopac, puzanje kroz blato, nošenje džakova sa peskom, vuča tereta, gađanje kladivom u metu, plivanje, vodene prepreke u kanjonu, delovi rute koji su skoro vertikalni, puno sreće, bola i zadovoljstva, samo su neke od stvari koje su učesnike čekale…

tribalion, Odjek.rs
Slogan ovogodišnje trke je “Usudi se” /Foto: Tribalion

Jedanaesti Tribalion po redu, pod sloganom “Usudi se” bio je, prema rečima organizatora, do sada najbolji i najveći, bilo je najlepše vreme i energija koja je preko osam sati bila na vrhuncu. Učesnicima je, u zavisnosti od kondicije, spretnosti, ali i dužine staze, trebalo i po nekoliko sati da stignu do cilja.

Naš grad imao je dostojne  predstavnike.

Miloš Mitrović, bivši ragbista i državni rekorder u disciplini snage, a sada Instruktor funkcionalnog fitnesa, kome je ovo deseto učešće, kazao je za naš portal da je njegov motiv bila radoznalost, a da je onda to preraslo u tradiciju:

Ekipa i ja zaista uživamo i shvatamo Tribalion kao aktivni odmor. Za Tribalion sam saznao od prijatelja u teretani, koji je trčao prvi Tribalion 2018. godine. Sa nekoliko prijatelja iz kluba krenuo sam drugog, i od tada trčimo svaki. Rezultat nam nije prioritet jer se niko od nas nikada nije profesionalno bavio atletikom ili trčanjem, pa shodno tome i nismo konkurentni za “postolje”, ali kada pogledamo na kraju rezultate uvek budemo prezadovoljni. Jednostavno se trudimo da treniramo čitave godine i budemo u formi, jer pored Tribaliona učestvujemo na drugim trkama. Tribalion je lično meni najdraža trka zbog toga što sam tako i započeo svoju OCR priču. Drag mi je i zbog Tare, koju svi obožavamo, zbog ljudi iz organizacije koji su zaista vrhunski profesionalci, a neki od njih su mi postali zaista dobri prijatelji. Ostaje žal što je jesenji preseljen na Zlatibor, a ranijih godina se održavao na Mitrovcu na Tari. Drago mi je što sam mnoge svoje klijente “zarazio” i pripremio ih za OCR izazove, pa nas na svakoj trci iz kluba ima sve više.

tribalion, Odjek.rs
Miloš Mitrović i njegova ekipa na jednoj od prethodnih trka / Foto: privatna arhiva

Miloš kaže da bi svima preporučio da dođu na Tribalion, da osete pozitivnu energiju i dožive predivan i neopisiv trenutak prolaska kroz cilj i kačenje medalje oko vrata.  Za sebe kaže da će 2026. godine trčati sa tačno 50 godina i da je upravo Tribalion jedan od razloga zašto nema pojma koliko godina ima.

Zoran Bonić, kome je ovo sedmi put da učestvuje, kazao nam je da je sa motivom za ovakve stvari rodjen i da čitav život lovi avanture:

Meni je ovo sedmo učešće što na dužoj, što na kraćoj trci. Bitno mi je da sam bolji svaki put od prošlog sebe, što se uglavnom dešava. Uglavnom sam uvek spreman fizički, ali jače pripreme krecu tri meseca pre trke.

Što se poslednje trke tiče ovaj zaljubljenik u avanture, inače po zanimanju diplomirani ekonomista, poslovođa jedne maloprodajne radnje tehničkih uređaja, kaže da je ponovo potvrđeno da je najlepši Tribalion na Kaluđerskim barama, i da, sem nezgodne situacije pri ulasku u vodu jer su se tamo nalazili neki skriveni objekti gde se za malo povredio, samo ima reči hvale i oduševljenja.

Zoran Bonic sedmi put učestvuje /Foto:Tribalion

Za trku sam saznala preko društvenih mreža pre tri godine i oduvek sam želela da probam takvu trku sa preprekama. Ovo mi je šesti Tribalion i ujedno je ovo bila najlepša trka do sada, prelepo vreme, fenomenalna organizacija kao i uvek, predivna energija, a oborila sam i svoj lični rekord. Jedva čekam sledeću trku  – rekla nam je Marija Memet Dajčić, turistički radnik i zaljubljenik u sport i trke, koja se priprema cele godine vežbajući bar tri puta nedeljno.

Dva meseca pred trku pripreme se pojačavaju, objašnjava Marija, i ističe da nije probala druge, ali da Tribalion ima fantasticnu organizaciju, divnu stazu i još bolju atmosferu i prelepu dečiji trku, tako da i njena deca učestvuju.

tribalion, Odjek.rs
Marija se za trku priprema cele godine

Baranislav Ranđelović, učestvuje treći put, njegov motiv je takođe testiranje sostvene izdržljivosti, a rezultat mu nije najvažniji:

Želim da vidim koliko mogu da izdrzim i daleko doguram, a interesantno mi je i da vidim koliko sam napredovao u odnosu na prethodnu trku, jer uvek moze bolje. Pripremam se ozbiljno oko dva meseca, u zavisnosti od obaveza i slobodnog vremena. Zadovoljan sam rezultatom poslednje trke. Cilj je bio da oborim sopstveni rekord, u čemu sam uspeo. Ova trka je, u odnosu na prethodne,  bila obeležena  novim preprekama koje su donele novo i drugačije uzbuđenje.

tribalion, Odjek.rs
Branislav Ranđelović: Na putu do cilja razne su prepreke /Foto-.Tribalion

Bilo je i onih kojima je ovo bilo prvo učešće.

Svoju motivaciju crpim iz želje za avanturom i izlaskom iz zone komfora kako bih probao nešto novo i drugačije. Ovo mi je prvi put da učestvujem na ovakvoj trci, do sada sam samo na polumaratonu. Pripreme su trajale ukupno mesec i po dana, a Tribalion mi se najviše dopao kao prva trka ove vrste zbog zanimljivih različitih prepreka. Trka je bila zanimljiva i zahtevna, ali na kraju je sve lepo prošlo i uživao sam – kazao nam je Andrija Grašić, pravnik po zanimanju.  

Inače, trka  sa preprekama na Tari okupila je 3.250 učesnika, od toga 60 odsto muškaraca i 40 odsto žena. Učesnici iz trinaest zemalja takmičili su se u dve trke, od 12 km i 23 km, na 1.150 metara nadmorske visine. Fizičku spremnost i mentalnu snagu u trci sa vremenom pokazali su takmičari iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Bugarske, Slovenije, Madjarske, Indije, Švedske, Rumunije, Španije, Engleske, Italije i Rusije. Najstariji takmičar imao je 64 godine.

Glavnim trkama prethodila je dečija koja je brojala preko 350 mališana, za koje je bilo obezbeđeno besplatno učešće i medalja. Oni na ovaj način postaju članovi Tribalion porodice od malih nogu.

Za svaku pohvalu je i briga tribalionaca o prirodi i odgovornost koju pokazuju tako što svake godine dan nakon trke organizatori i učesnici čiste područje gde je trka organizovana i sakupljaju otpad koji je ostao toga dana.

tribalion,Odjek.rs
Zaljubljenici u Tribalion trku, pripreme za sledeću su već počele /Foto: Odjek

M.M.D.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *