Vidovdanska nagrada od 2003. do danas – Kako je od uglednih Kruševljana/ki stigla do političara

Spomenik kosovskim junacima, Odjek.rs

Vidovdanska nagrada Grada Kruševca ustanovljena je 2003. godine kao „najviše priznanje grada koje se dodeljuje za delo koje predstavlja najvrednije dostignuće u gradu Kruševcu“. Od tada do danas dodeljena je 21 put. Do 2013. godine, među devet dobitnika, nije bio nijedan političar, a jedna osoba nije bila iz Kruševca. Od tada, među 12 dobitnika je petoro političara, od kojih troje nije iz Kruševca. Još najmanje dvoje dobitnika usko je povezano sa vladajućom strankom.

Podsetimo da Vidovdanska nagrada 2012. godine nije dodeljena, jer su u maju održani izbori, nakon kojih je došlo do promene vlasti u Kruševcu i Srbiji.

Ovogodišnji predlog, koji je uz obimno obrazloženje podnela kruševačka Regionalna privredna komora, da potpredsednik Vlade i ministar finansija, , Siniša Mali, dobije Vidovdansku nagradu, naišao je na oštru kritiku opozicije i dela javnosti.

O tome se vodila žustra rasprava na nedavnom skupštinskom zasedanju, jer prema proceduri odbornici donose konačnu odluku o tome. Dok je opozicija navodila da ministar Mali ni po čemu ne zaslužuje nagradu, tvrdeći da on iza sebe ima brojne afere, te da nikakve veze nema sa našim gradom, naprednjaci su prozivali bivše „dosmanlije“ za (ne)učinjeno u prvoj deceniji novog milenijuma, prozvajući ih dodatno što nikoga od svojih političara nisu tada ni predlagali za nagradu.

Odluka o dobitniku Malom svakako je usvojena. O sunovratu najvišeg gradskog priznanja od visina koje su predstavljali ugledni Kruševljani i Kruševljanke te lokalne organizacije, svi oni kao jedni od najboljih u oblastima kojima su se bavili, do ruku političara, kojima prema prvobitnoj ideji nagrada nije ni bila namenjena.

Vidovdansku nagradu je u godini ustanovljenja, odnosno 2003. godine,  dobio Dragan Nikolić, koreograf i umetnički rukovodilac KUD- a „14.oktobar“, koji ju je zaslužio zbog dostignuća u oblasti kulture. Naredne godine nagrada je pripala Specijalnoj bolnici Ribarska Banja, za 170 godina uspešnog rada, a  2005. godini velikanu srpskog glumišta Vlastimiru Đuzi Stojiljkoviću.

Crkveni hor „Sveti knez Lazar“ dobio je nagradu 2006. godine, profesor i književni kritičar Miloš Petrović godinu kasnije, a Sportsko društvo za decu i omladinu sa posebnim potrebama „Palestra“ nagrađeno je 2008. godine.

U ruke legendarnog sugrađanina Stevana Vukojičića – Steve Kralja, istaknutog sportskog radnika, Vidodvanska nagrada otišla je 2009. godine, Domu za decu „Jefimija“ dodeljena je 2010. godine, dok je 2011. godine pripala patrijarhu Irineju, za doprinos osnivanju Kruševačke eparhije te vođenje srpskog naroda svetosavskim i svetolazarevskim putem.

Tadašnji potpredsednik Vlade Aleksanadar Vučić bio je dobitnik Vidovdanske nagrade 2013. godine, a tadašnji ministar odbrane, prethodno gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić dobio ju je godinu kasnije.

U 2015. godini gradsku nagradu zavredila je ovdašnja Gimnazija, koja je u toj godini obeležila 150 godina rada. Književnica Ljiljana Habjanović Đurović, inače rodom Kruševljanka, dobila je nagradu 2016. godine, a episkop kruševački David Perović naredne godine.

Posthumno je Vidovdanska nagrada 2018. godine dodeljena bivšem gradonačelniku Kruševca, Dragiju Nestoroviću, a ovdašnja „Trajal korporacija“ bila je dobitnik godinu kasnije.

U prvoj godini epidemije korone, 2020-toj, Vidovdanska nagrada je pripala lekarima, zdravstvenim i nezdravstvenim radnicima Opšte bolnice, Doma zdravlja i Zavoda za javno zdravlje Kruševac.

Naredne, 2021. godine nagrađena je premijerka Ana Brnabić, a nakon nje generalni direktor „Trajal korporacijie“ Miloš Nenezić. Prošle godine Vidovdansku nagradu Kruševca dobio je patrijarh Porfirije.

Podsetimo još da je Odlukom o ustanovljenju Vidovdanske nagrade predviđeno da se ona dodeljuje „pojedincima, preduzećima, ustanovama, mesnim zajednicama, društvenim organizacijama, udruženjima građana za izuzetne rezultate ostvarene u oblasti privrede, obrazovanja i vaspitanja, nauke, kulture, zdravstvene zaštite, socijalne i dečje zaštite, fizičke kulture, zaštite životne sredine, razvoja lokalne samouprave i drugim vidovima stvaralaštva i humanitarnog delovanja u gradu Kruševcu“.

J.B.

Naslovna foto: FotoBaza LP/Lokal pres/Nebojša Raus (nebojsa.raus@gmail.com)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *