U “Gnezdu” večeras svirka četiri benda, nastupa i “Enum” iz Kruševca

U Alternativnom kulturnom centru “Gnezdo” večeras (subota, 6.jul) biće održan mini festival panka, metala, raspada i distorziranih gitara, na kom će svirati dva benda iz Požarevca, jedan iz Niša, kao i lokalni bend “Enum”.

“Enum” je bend koji postoji već godinu i po dana i koji je za to vreme izgradio ozbiljnu publiku. Imali su nekoliko svirki u prostoru “Gnezda”, a učestvovali su i na nedavnom “Rok maratonu” pod organizacijom Kulturno prosvetne zajednice. Njihova prva svirka bila je u okviru književne večeri u klubu Kulturnog centra Kruševac.

Bend je bio ideja našeg gitariste, Pavla Savića, a sve je započelo time što smo saznali da Vuk ima bubnjeve, Vukašin je već u tom trenutku svirao gitaru, a ja sam postao basista, kasnije i pevač – rekao je Lazar Miletić.

Pored predstojećeg “GnezdoFesta” sredinom jula, bend planira da se za leto oproba i na daskama niške scene u Alternativnom kulturnom centru “Fuzz”.

Diskografija “Enuma” se može opisati kao gradijent roka i metala, gde se pesme ne mogu grupisati u specifičnu kategoriju, već predstavljaju eksperiment i potragu u muzici.

Iako nije pisana na taj način, njihova prva pesma “Caged”, šalje različite poruke.

Prvobitna ideja jeste bila da pesma opisuje psihičku zarobljenost u okviru ljubavnog problema – kaže Lazar, dok Vuk Marković, koji je zajedno sa njim pisao tu pesmu navodi da “ona predstavlja problematiku odnosa ljudi i različitih religija, kao i prisustvo sumnje u veri”.

Druga pesma je, kako Vuk kaže, nastala slučajno, a nju je pisao Pavle:

Pesma “Danak” govori o osobi koju odvode u toku rata, može se shvatiti i metaforički, na individualnom planu.

 Lazar dodaje da tonovi više govore o dubini same pesme, odnosno da je u pitanju instrumentalna kompozicija, a ne klasična pesma:

“Danak” je izuzetno važan jer predstavlja most koji kontekstom povezuje tri pesme.

Pesmom “Obećanje” je “Enum” prikazao stanje korupcije u mnogim zemljama, a sam naslov je, kako kažu sagovornici, metafora za politička obećanja. Još jedna od autorskih pesama koje izvode je “Rush”, koja govori o adrenalinu.

Inače, ime benda nastalo je spontano, kada su na času informatike tražili pojmove koji zvuče interesantno.

U jednom trenutku nas je drugarica pitala za određeni pojam da li govorimo o nekom bendu koji slušamo. Posle nekog vremena došli smo do rešenja “Enum” što predstavlja skraćenicu za enumeraciju u programskom jeziku C# – objasnio je Lazar.

Pošto su članovi benda bili maturanti informatičkog smera Gimnazije “Kruševac”, a većinski su upisali isti fakultet u Beogradu, pretpostavljaju da će nakon svog najdužeg letnjeg raspusta svirati na beogradskoj sceni i u toku studija.

Inače, večeras će na terasi “Gnezda” od 21 sat nastupati “Enum” iz Kruševca, “Saiga” i “Antitela” iz Požarevca, kao i “Letum” iz Niša. Karte se prodaju na ulazu, a cena je 300 dinara. 

Katarina Dragonjić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *