Kruševac ponosan na Pavla, srećno u Antaliji!

Osvajanjem prvog mesta na državnom takmičenju iz matematike, Kruševljanin Pavle Damjanović, učenik osmog razreda škole „Nada Popović“, plasirao se na Juniorsku srpsku matematičku olimpijadu, gde je izborio mesto u reprezentaciji Srbije i učešće na Juniorskoj balkanskoj matematičkoj olimpijadi koja će se održati krajem juna u Antaliji u Turskoj.

Uspehe koje niže Pavle ne pamte se u istoriji škole Nada Popović. Nakon što je na jednom od takmičenja prošle godine uradio zadatak koji niko drugi od učesnika nije znao da reši, analizom metoda kojim je došao do rešenja, nastavnici i profesori shvatili su da ima specifičan način razmišljanja i veliki potecijal.

Zbog priprema i mnogobrojnih takmičenja sa kojih se ne vraća bez medalje, Pavle često izostaje sa redovne nastave.

– I škola i svi moji nastavnici, imaju razumevanja za moja česta odsustvovanja iz škole zbog takmičenja. Posebno bih pomenuo moju učiteljicu Nadu Đurić i svog odeljenskog starešinu i nastavnika matematike Aleksandra Damjanovića, , koji su od početka prepoznali i isticali moj talenat– kaže Pavle, dodajući da za postignute rezultate zahvalnost duguje i nastavnici fizike Biljani Daničić i nastavniku informatike Dušanu Živadinoviću.

Pavle sa nastavnikom informatike, Dušanom Živadinovićem

Pavlu se želja da nakon završene osnovne škole upiše Matematičku gimnaziju u Beogradu, već ostvarila.

-Već sam polagao prijemni ispit za upis u tu školu i osvojio maksimalnih 240 poena, koji mi uz sve dodatne poene sa mnogobrojnih takmičenja garantuju prvo mesto na rang listi za upis u njihovo specijalizovano mentorsko odeljenje. Rano je da razmišljam o tome koji ću fakultet upisati nakon završene srednje škole, za sada me najviše privlači programiranje i voleo bih time da se bavim nakon završetka školovanja.

Ovaj talentovani mladić jesa takmičenjima iz matematike, krenuo je već u trećem razredu osnovne škole. Od šestog kreću državna takmičenja iz matematike, gde tokom godine osvaja dve prve i jednu drugu nagradu. Takođe, od šestog razreda, učestvuje na državnim takmičenjima iz fizike, gde osvaja jednu prvu i dve druge nagrade.

– Na državnim takmičenjima iz programiranja (informatike) učestvujem od petog razreda i četiri godine zaredom osvajam prva mesta sa maksimalnim brojem poena, sve četiri godine učestvijem na Srpskoj informatičkoj olimpijadi, što je rang viši od državnog nivoa, jer se na njima bira reprezentacija za međunarodna takmičenja i gde se u istoj konkurenciji takmiče učenici do 15 i po  godina,  i u petom i šestom razredu osvajam dve treće nagrade, a zatim u sedmom i osmom osvajam dva prva mesta.

Zahvalnost duguje i nastavnici fizike Biljani Daničić

U sedmom razredu je, kao prvi na listi izborio plasman u reprezentaciju, a zatim u Gruziji na Evropskoj juniorskoj informatičkoj olimpijadi osvoji bronzanu medalju. U Severnoj Makedoniji na Balkanijadi, takođe je osvojio osvajam bronzanu medalju. Ove godine, iz informatike je nastupio i na državnom takmičenju za srednje škole, gde je zauzeo prvo mesto sa maksimalnim brojem poena.

Poslednjoj u nizu nagrada, osvojenom prvom mestu na državnom takmičenju iz matematike, prethodilo je, u istoj toj nedelji, i prvo mesto na Juniorskoj srpskoj informatičkoj olimpijadi. Sada ga očekuje izborno takmičenje gde se, kako kaže, nada da će se kao i prošle godine izboriti za mesto u informatičkoj reprezentaciji.

Na kraju, Pavle kaže da je posebno ponosan na to što je ove godine bio jedan od 32-je dobitnika Svetosavske povelje koja se dodeljuje za postignute rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja u Republici Srbiji. Priznanja mu je uručeno za  izuzetne uspehe u oblasti informatike i programiranja:

Svetosavsku povelju Pavlu je uručila ministarka Đukić Dejanović

Svetosavska nagrada predstavlja najznačajnije priznanje u oblasti obrazovanja i za mene je veoma značajna jer predstavlja potvrdu svih mojih dosadašnjih rezultata i naravno podstiče me na dalji rad. Sigurno ću nastaviti da se bavim oblastima koje su mi omogućile da dobijem ovu nagradu.

Bez obzira na brojne obaveze, Pavle nalazi vreme i za druženje sa drugarima. Ima vremena i za razne hobije, a jedan od omiljenih mu je sviranje gitare.

D.P.

Foto: Privatna arhiva, Ministarstvo prosvete

Naslovna fotografija: Pavle sa nastavnikom matematike

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *